Maestrul din Petersburg

J.M. Coetzee · 2023
de la 33.30 Lei · 4 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (1)

Istoricul prețului

Descriere

• Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatura in 2003

Cel de-al saptelea roman semnat de J.M. Coetzee, distins cu Irish Times International Fiction Prize in 1995, este o alegorie politica si in acelasi timp un pasionant si documentat portret psihologic.

Cu talentul sau de a explora fetele raului si mecanismele iluziei, J.M. Coetzee intra in mintea scriitorului Fiodor Dostoievski, inspirandu-se atat dintr-un capitol apocrif din Demonii, cat si din detalii mai putin cunoscute ale biografiei acestuia. Personajul Dostoievski construit pe aceasta filiera este un barbat imbatranit inainte de vreme, epileptic, deziluzionat si falit, care se intoarce de la Dresda pentru a cerceta la Sankt-Petersburg moartea suspecta a fiului sau vitreg, Pavel. Eterna piesa a conflictului dintre tata si fiu se joaca din nou, cu o distributie impresionanta si un final apoteotic.

J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, si Fiodor Dostoievski, unul din marii scriitori ai lumii. Ce au in comun? Un roman, Maestrul din Petersburg scris de primul despre viata celui de-al doilea. Dostoievski, asupra caruia se opreste o privire contemporana, este aparent un anti-erou: un barbat intre doua varste, care si-a pierdut credintele tineretii si se indreapta cu pasi repezi spre ruita fizica si spirituala. Tocmai acest barbat isi asuma insa elucidarea unui mister cumplit, pe o veche schema a datoriei si paricidului simbolic: moartea fiului sau vitreg, Pavel. Intr-o Rusie violenta si opresiva, aflata in pragul revolutiei, Dostoievski gaseste printre hartiile fiului sau o lista neagra, ceea ce confirma ascierea lui Pavel cu gruparea anarhista Razbunarea Poporului condusa de oportunistul Neciaev, chiar posibilul ucigas. Un Bildungsroman care se deruleaza in sens invers, Maestrul din Petersburg urmareste traseul psihologic al scriitorului, care, pe fondul unei stranii si contorsionate povesti de dragoste tarzii, isi descopera fiul prezent prin absenta. Revelatia din final, cand Dostoievski se vede reflectat in ochii lui Pavel prin intermediul unor povestiri ale acestuia pe tema paricidului, pune coroana de spini pe fruntea unei civilizatii aflate in pragul descompunerii. Romanul lui Coetzee lanseaza intrebari despre constiinta, luciditate si siferinta intr-un stil nuantat, deloc emfatic, chiar daca sunt filtrate mai multe epoci literare, fiecare cu raspunsurile sale.

  • In Maestrul din Petersburg, temele dostoievskiene - nebunia, moartea, paricidul - sunt filtrate inspirat prin sensibilitatea si ideile filozofice ale unui foarte important scriitor al secolului XXI, J.M. Coetzee.

    Kirkus Reviews

  • O explorare provocatoare si ironica a felului in care arta se oglindeste in viata. O drama a creatiei si o anatomie a obsesiei.

    Los Angeles Times

  • Un studiu fascinant despre misterele intunecate ale creativitatii, despre durere, relatiile dintre tati si fii si despre marile teme rusesti ale dragostei si mortii.

    The Wall Street Journal

Detalii

Categorie
Fictiune
Poezie, teatru, studii literare
Autor
J.M. Coetzee
Traducator
Maria Berza
Editura
Humanitas, Humanitas Fiction
Anul publicării
2023
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
224
Vezi mai mult

Mai multe cărți de J.M. Coetzee