O zi din viata lui Ivan Denisovici

Alexandr Soljenitin · 2022
de la 24.52 Lei · 7 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (2)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

In noiembrie 1962 revista Novii Mir publica un text literar care avea sa schimbe pentru totdeauna chipul Uniunii Sovietice: O zi din viata lui Ivan Denisovici. Autorul lui – un profesor de matematica trecut prin experienta gulagului, Aleksandr Soljenitin. Cel care avea sa devina vocea milioanelor de oameni prizonieri in propria tara si cronicarul calvarului pe care acestia l-au avut de indurat. In O zi din viata lui Ivan Denisovici, aceasta voce se face auzita pentru prima oara.

Ziua incepe la 5 dimineata. Geamurile sunt captusite cu gheata de doua degete grosime si baraca e albita, pe dinauntru, de promoroaca. Ivan Denisovici se trezeste in sunetele unui ciocan lovit de o sina de fier. Intre desteptare si stingere, viata e o continua aventura: o serie de probe, de „munci“ pentru care ai nevoie de rezistenta, de curaj si de noroc. Daca scapi de carcera, daca nu te imbolnavesti, daca reusesti sa-ti ascunzi cate o bucata de paine sau cate o unealta, daca nu devii turnator si nici „sacal“, ai trecut incercarile. Ivan Denisovici trebuie sa le treaca de 3 653 de ori... Veti citi cartea in cateva ore. Veti trai in ea. Veti fi prizonieri o zi intreaga intr-un lagar din Siberia. Veti supravietui: va fi o zi senina, aproape fericita.

Unul dintre marii scriitori care au marcat a doua jumatate a secolului XX, Aleksandr Soljenitin s-a nascut pe 11 decembrie 1918 la Kislovodsk. A luptat in al Doilea Razboi Mondial (intre anii 1942 si 1945), fiind decorat. In 1945 a fost arestat pentru o scrisoare in care il critica pe Stalin si a petrecut opt ani in inchisoare si in lagare de munca, apoi inca trei ani a avut domiciliu fortat. Reabilitat in 1956, i s-a permis sa se stabileasca la Riazan, unde a predat matematica si a inceput sa scrie. Nuvela O zi din viata lui Ivan Denisovici, publicata in 1962, ii aduce notorietatea. Continua sa scrie romane si povestiri, care circula insa in samizdat. In 1968 ii apar in Occident romanele Primul cerc si Pavilionul cancerosilor. In 1970 este distins cu Premiul Nobel pentru literatura, dar refuza sa participe la ceremonia de la Stockholm, de teama ca nu i se va permite sa se intoarca in tara. In 1973, la aparitia in Occident a celor trei volume din Arhipelagul Gulag (o cutremuratoare fresca a sistemului concentrationar din URSS), este vehement atacat de presa sovietica. Pe 12 februarie 1974 este arestat, acuzat de tradare si expulzat din URSS, iar in decembrie intra in posesia Premiului Nobel. Din 1975 se stabileste in Statele Unite, unde continua sa scrie. In 1990, dupa caderea comunismului, isi recapata cetatenia rusa. Moare pe 3 august 2008 la Moscova.

  • Pentru forta morala cu care a continuat marea traditie a literaturii ruse.

    Motivatia juriului Premiului Nobel

  • Soljenitin a scris o opera clasica desavarsita in concizia ei, folosind elocventa discretiei si a lucrurilor trecute sub tacere. Cuvintele lui ard ca acidul.

    The New York Times

  • Regimul din Rusia nu a putut supravietui decat instaurand teroarea. Trebuie sa intelegem ca vindecarea unui popor nu se poate infaptui decat daca fiecare isi va asuma vina pe care o are.

    Aleksandr Soljenitin, interviu publicat in Der Spiegel, in iulie 2007

Detalii

Categorie
Fictiune
Literatura / Literatura moderna si contemporana
Literatura / Literatura universala
Poezie, teatru, studii literare
Autor
Alexandr Soljenitin
Traducator
Nina Grigorescu, Grigorescu Nina
Editura
Humanitas, Humanitas Fiction
Anul publicării
2022
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
168
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Alexandr Soljenitin