Experientele depresiei. Perspective teoretice, clinice si de cercetare

Sidney J. Blatt · 2024
de la 62.05 Lei · 6 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (1)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Psihologia depresiei este una dintre marile provocari ale psihologiei si psihiatriei. In volumul de fata, Sidney J. Blatt rezuma si integreaza aproape 30 de ani de cercetare a depresiei, explorand natura depresiei si experientele de viata care duc la aparitia ei. Contributia semnificativa a autorului la intelegerea naturii depresiei consta in identificarea a doua tipuri de depresie care, in pofida unor simptome comune, au surse diferite. Depresia anaclitica, asociata cu sentimentul de a nu fi iubit si luat in seama, apare din sentimente de singuratate si abandon. Depresia introiectiva, asociata nemultumirii de propria persoana, apare din sentimentul de esec si de lipsa de valoare. Recunoasterea diferentei dintre aceste doua experiente depresive fundamental diferite a deschis noi directii de cercetare, dezvoltarea unor intrumente de psihodiagnostic si formularea unor abordari ale procesului psihoterapeutic specifice fiecarui tip de depresie.

Sidney J. Blatt, psiholog clinician si psihanalist, a fost profesor de psihiatrie si psihologie la Yale University si profesor vizitator la numeroase alte universitati, printre care Hebrew University of Jerusalem, University College London, Catholic University of Lueven, precum si la Menninger Foundation. A avut o contributie semnificativa la intelegerea dezvoltarii personalitatii si psihopatologiei. A scris numeroase articole si 16 carti depre evaluarea clinica, psihopatologie, schizofrenie, depresie si procesul terapeutic.


Sentimentele primare in depresia anaclitica sunt neputinta, slabiciunea, epuizarea si senzatia individului ca nu e iubit. Dorinte intense de a fi alinat si ingrijit, ajutat, hranit si protejat sunt exprimate prin solicitari de iubire, sentimente de foame, dorinte orale, dificultatea de a tolera amanarea si cautarea disperata de surse alternative de gratificare si sentimente de satisfactie si liniste. Predomina frica de fi abandonat si sentimentul de neputinta in privinta capacitatii de gasire a gratificarii si confortului. Ceilalti oameni sunt valorizati doar pentru capacitatea lor de a oferi gratificare imediata. Starea de bine deriva din primirea constanta de iubire si reasigurari. Daca un obiect nu este capabil sa ofere aceste lucruri, apar sentimente de a nu fi iubit si de a fi neputincios. Cu sustinere si gratificare a nevoilor se ajunge la un sentiment temporar de confort, dar satisfactia si gratificarea sunt resimtite ca provenind exclusiv de la obiect si nu se structureaza niciun sentiment interior de a fi fost iubit sau de a simti ca merita sa fie iubit.
Sidney J. Blatt

Sentimentele si preocuparea de teme legate de vinovatie, ispasire si iertare apar in contextul depresiei introiective mai tarzii din punctul de vedere al dezvoltarii, care implica ingrijorarea pentru a nu fi demn, de a nu merita iubire, si nu de a fi neiubit, de a fi vinovat si de a nu reusi sa se ridice la inaltimea asteptarilor si standardelor. Idealuri excesiv de inalte, un Supraeu deosebit de sever, un simt moral accentuat si implicarea intensa care duc la o autoevaluare constanta sunt exprimari primare ale depresiei. Vinovatia este urmarea ispitelor si gandurilor transgresive si a sentimentului persoanei ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor si standardelor, drept pentru care va fi dezaprobata si criticata. Solicitari puternice de perfectiune; tendinta de asumare a vinovatiei si responsabilitatii; si sentimente de incapacitate in privinta obtinerii aprobarii, acceptarii si recunoasterii, toate contribuie la dezvoltarea depresiei. Standarde extreme, supraestimate, adesea atribuite unor figuri din exterior, si preocupari constante si intense legate de dezaprobare si pedeapsa duc la sentimente ambivalente si ostile fata de obiect. Individul se straduieste sa compenseze pentru sentimentele de esec depunand toate eforturile pentru a castiga aprobare si recunoastere, dar in general satisfactia nu este de durata. Este importanta prezenta unei alte persoane nu atat pentru gratificarea nevoilor, cat pentru a oferi aprobare si acceptare.
Sidney J. Blatt

Cuprins

Cuvant‑inainte
Introducere


Partea I. Formulari teoretice si exemple clinice de depresie anaclitica si introiectiva
Introducere. Formulari teoretice si exemple clinice de depresie anaclitica si introiectiva
Capitolul 1. Doua tipuri de depresie
Capitolul 2. Manifestari clinice ale depresiei anaclitice si introiective

Partea a II‑a. Evaluarea depresiei anaclitice si introiective si a reprezentarii mentale
Introducere. Evaluarea depresiei anaclitice si introiective si a reprezentarii mentale
Capitolul 3. Evaluarea experientelor depresive anaclitice si introiective
Capitolul 4. Evaluarea reprezentarii de obiect

Partea a III‑a. Manifestari ale depresiei anaclitice si introiective si antecedentele distale si proxime ale acestora
Introducere. Manifestari ale depresiei anaclitice si introiective si antecedentele distale si proxime ale acestora
Capitolul 5. Depresia anaclitica si introiectiva in cadre clinice si nonclinice
Capitolul 6. Origini in traseul dezvoltarii (antecedente distale)
Capitolul 7. Evenimente declansatoare (antecedente proximale)

Partea a IV‑a. Concluzii
Capitolul 8. Implicatii terapeutice

Epilog
Multumiri
Referinte

Detalii

Categorie
Stiinte umaniste / Psihologie / Psihoterapie
Autor
Sidney J. Blatt
Traducator
Vlad Vedeanu
Editura
Trei
Anul publicării
2024
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
145x205 mm
Pagini
632
Vezi mai mult