Memoria Holocaustului în România în perioada postcomunistă

Alexandru Florian · 2018
de la 49.50 Lei · 2 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Istoricul prețului

Descriere

Cum este construita memoria Holocaustului in Romania postcomunista? Alexandru Florian si un grup de cercetatori isi propun sa explice cum si de ce Romania – un spatiu din care au fost deportati si au pierit zeci de mii de evrei si romi – inca nu reuseste sa isi asume trecutul recent.

Conform datelor unui sondaj realizat de Kantar-TNS, politica antisemita a guvernului Antonescu este considerata de majoritatea respondentilor a fi rezultatul influentei germane (57%). Tot Germania este indicata drept principalul responsabil pentru exterminarea evreilor din Romania (55%). Altfel spus, opinia majoritara ignora responsabilitatea prioritara a regimului Antonescu. Imaginea asociata maresalului Antonescu ramane una preponderent pozitiva, 26% dintre respondenti afirmand ca acesta a fost un mare patriot si strateg.

Un sondaj de opinie realizat de Kantar-TNS in 2017 arata ca 63% dintre romani considera ca Holocaustul a avut loc in Germania, in timp ce doar 33% stiu ca Holocaustul a avut loc si in Romania. Mai mult, 71% asociaza Holocaustul cu lagarele de exterminare naziste si doar 38% si cu deportarile in Transnistria. La aproape treizeci de ani de la caderea comunismului, doar unul din trei romani stie ca Holocaustul a avut loc si in Romania. Cu alte cuvinte, majoritatea celor intervievati fie nu stiu ca Holocaustul a avut loc si in Romania, fie il confunda cu deportarea evreilor la Auschwitz.

  • Deși au avut loc schimbări pozitive, în România încă există o prăpastie uriașă între faptele istorice și cunoașterea de către public a Holocaustului. Volumul de față vine cu o nouă și nuanțată comprehensiune asupra „războiului memoriilor“ în Europa Răsăriteană postcomunistă.

    Diana Dumitru

  • O excepțională analiză a evoluției lente, dar continue, de la negarea Holocaustului și deformarea istoriei sale spre o confruntare deschisă cu tragicul trecut al acestuia, spre o înțelegere nu doar a dezvoltării memoriei publice în noua democrație, postcomunistă, dar și a situației ei prin comparație cu statele învecinate care au un trecut asemănător

    Radu Ioanid

Detalii

Categorie
Stiinte umaniste / Istorie
Autor
Alexandru Florian
Editura
Curtea Veche
Anul publicării
2018
Copertă
Brosata
Dimensiuni
160x240 mm
Pagini
312
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Alexandru Florian