Lecții dintr-un secol de viață

Edgar Morin · 2022
de la 31.50 Lei · 6 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (1)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Testamentul intelectual si afectiv al lui Edgar Morin, sociolog, parinte al gandirii complexe ca metoda de cunoastere a socialului si unul dintre cei mai importanti intelectuali publici francezi, in varsta de 101 ani.

Edgar Morin are amintiri in culori de la multe dintre evenimentele pe care noi le cunoastem doar din imagini de arhiva. S-a nascut intr-o lume decimata de gripa spaniola si a trait constient si implicat invadarea Frantei de trupele naziste in 1940, Holocaustul, lasarea Cortinei de Fier, zorii Uniunii Europene, miscarea contraculturala din mai 1968, inceputurile constientizarii crizei climatice si ale globalizarii, Razboiul Rece, conflictele din Orientul Mijlociu, dizolvarea blocului comunist, tranzitiile, migratiile, 11/09, terorismul, pandemia de Covid-19, comentandu-le pe toate la cald in calitate de sociolog si intelectual public.

Cartea sa este confesiunea unui om care, dupa ce a trecut prin aproape toate crizele secolului al XX-lea, si-a pierdut increderea in proiectul european. Dar care, la varsta de 101 ani, deschide ochii in fiecare dimineata cu credinta ca frumusetea inca poate salva lumea. Veritabil copil al istoriei recente, Edgar Morin ne povesteste despre iubiri, razboi, filozofie si greseli, despre lecturi, prietenii, idei si obsesii, despre neprevazut si incertitudine, dar mai ales despre calitatile unei existente desfasurate permanent sub semnul indoielii.

  • Pacifist și membru al Rezistenței, comunist și antistalinist, bricoleur al cunoașterii și arhitect al Metodei, Morin știe că dialogul – care, contrar dialecticii, asociază contrariile fără să caute depășirea contradicțiilor – îi este adânc înrădăcinat în ființă, luând trup din însăși carnea lui.

    Le Monde

  • Edgar Morin nu își predică învățămintele ca pe niște sentințe, de la înălțimea vârstei sale, ca un bătrân maestru acrit de ani, ci le extrage din experiența sa de viață și din propriile erori.

    Quentin Girard

  • Teoretician și militant deopotrivă, Morin a traversat secolul ținându-se departe de coterii și nelăsându-se îngrădit de frontiere, mergând împotriva curentului atunci când a fost cazul.

    François Armanet

  • Lecțiile lui Morin sunt întruparea absolută a gândirii libere.

    France 5

  • Pasiunea lui Morin pentru reflecție și pentru intervenția în dezbaterea publică nu a slăbit deloc odată cu anii.

    La Revue

  • Edgar Morin și-a gândit viața și și-a trăit gândirea, mereu prezent în primele loji ale istoriei.

    L'obs

  • Edgar Morin își povestește viața pentru a-și sublinia greșelile, dificultatea de a înțelege prezentul și nevoia crucială de autocritică a celui care aspiră să trăiască împreună cu ceilalți.

    Libération

Detalii

Categorie
Biografii, memorii, jurnale / Biografii
Biografii, memorii, jurnale / Memorii
Stiinte umaniste / Istorie
Autor
Edgar Morin
Traducator
Anca-Maria Panoiu
Editura
Curtea Veche
Anul publicării
2022
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
144
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Edgar Morin