Cea mai delicioasa otrava. Povestea toxinelor naturii, de la condimente la vicii

Noah Whiteman · 2024
de la 48.75 Lei · 5 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (1)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Un secret letal se ascunde in rafturile de condimente, in dulapurile de medicamente si in gradini. In interiorul unui bob de cafea, al unui fulg de ardei iute, al unei capsule de mac, al unui spor de mucegai, al unei frunze de degetarita, al unei ciuperci magice, al unui mugure de marijuana sau al unei seminte de mar gasim o multime de substante chimice ciudate. Le folosim ca sa ne incepem ziua (cofeina), sa ne stimulam limbile (capsaicina), sa ne recuperam in urma operatiilor (opioidele), sa ne vindecam infectiile (penicilina), sa ne oblojim inimile (digoxina), sa ne influentam mintile (psilocibina), sa ne calmam nervii (CBD) si chiar sa ne ucidem dusmanii (cianura). Dar de ce produc plantele si fungii astfel de substante? Si cum am ajuns noi sa le folosim si sa abuzam de unele dintre ele?

Pornind de la descoperiri de ultima ora din domeniile evolutiei, chimiei si neurostiintelor, Cea mai delicioasa otrava dezvaluie:

>> originile toxinelor produse de plante, ciuperci, microbi si chiar unele animale;

>> mecanismele dezvoltate de animale pentru a le depasi;

>> cum si-a facut loc cursa de inarmare coevolutionara in experienta umana.

Acest razboi chimic permanent nu doar ca a declansat diversificarea vietii pe Pamant, ci este strans legat si de propriile succese si esecuri. Nu va veti mai uita niciodata la fel la o planta, o ciuperca, un fruct, o leguma sau chiar la ultimii 500 de ani de istorie umana.

Detalii

Categorie
Stiinte / Tehnica si tehnologie
Autor
Noah Whiteman
Traducator
Raluca Chifu
Editura
Publica
Anul publicării
2024
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
145x205 mm
Pagini
384
Vezi mai mult