Viata amoroasa a marilor dictatori

Nigel Cawthorne · 2016
de la 11.17 Lei · 3 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Istoricul prețului

Descriere

Oamenii au fost dintotdeauna captivati de viata amoroasa a celor care ii conduc — imparati, regi sau dictatori. De-a lungul secolelor, casatoriile, adulterele si divorturile acestora au avut imense implicatii politice.

Infidelitatile au zamislit cabale si conspiratii. Divorturile regale au starnit revolte serioase, iar amantele capetelor incoronate au fost adesea sprijinite de partidele politice sau de puterile straine, care cautau sa-si extinda influenta pana in asternuturile palatelor.

Fragment din volum:

“In 1913 Mussolini a sedus-o pe anarhista Leda Rafanelli. Abia mai tarziu femeia a aflat ca era casatorit. Mussolini i-a explicat ca pe Rachele nu o deranja infidelitatea lui. A vrut sa continue legatura, considerand ca orice redactor de succes are nevoie de o femeie talentata, care sa fie amanta lui oficiala.

O alta femeie despre care Mussolini sustinea ca „m-a iubit nebuneste" a fost Margherita Sarfatti, critic de arta la revista Avanti!. Aceasta a devenit redactorul revistei fasciste Gerrachia, scria articole in ziarele americane sub numele lui si i-a scris biografia oficiala, care se incheie cu descrierea „ochilor sai, in care stralucea o flacara interioara". Aventura lor a durat pana in anii 1930. Era amanta lui oficiala, singura rivala im portanta a Clarei Petacci, dar, intr-un final, a cazut victima legislatiei antisemite impuse de Mussolini.

In 1937, actrita franceza Fontanges, care lucra si ca jurnalista sub numele sau real, Magda Coraboeuf, a venit la Roma pentru a-i lua un interviu lui Mussolini, pentru ziarul La Liberte. La sfarsitul interviului, femeia a refuzat sa se intoarca la Paris fara ca el sa se culce cu ea. Asa a si facut, intr-un mod cat se poate de violent. Prima data cand au facut sex, Mussolini a incercat sa o sugrume cu o esarfa.

Incercand cu disperare sa opreasca zvonurile din jurul povestii, Mussolini a anuntat politia si ambasada franceza ca domnisoara Coraboeuf a abuzat de ospitalitatea lui. Magda a reactionat violent. A incercat sa se otraveasca. Dupa ce a esuat, l-a impuscat pe ambasadorul francez, pe care il considera vinovat de pierderea „dragostei celui mai minunat barbat din lume". Magda a fost arestata si condamnata la un in inchisoare, pentru vatamare corporala grava."

Detalii

Categorie
Fictiune
Literatura / Literatura universala
Stiinte umaniste / Istorie
Autor
Nigel Cawthorne
Traducator
Andrei Covaciu, Cristina Iacob, Gabriel Stoian
Editura
Corint
Anul publicării
2016
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
130x200 mm
Pagini
304
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Nigel Cawthorne