Expert in vin in 24 de ore

Jancis Robinson · 2016
de la 31.91 Lei · 7 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (2)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Stiinta, rafinament si informatie colosala in cel mai concis ghid al vinului!

Spune-mi ce bei, ca sa-ti spun cine esti!

Ce este vinul? • Cum se face vinul? • Rosu, alb sau rose? • Cum sa alegeti vinul dintr-un magazin si cum sa alegeti magazinul de vinuri • Cum sa alegeti vinul din meniul de restaurant • Zece moduri de a alege sticla potrivita • Ce ne dezvaluie sticla • Ce ne dezvaluie eticheta • Terminologia degustarii • Vinul potrivit la mancarea potrivita • Ritualuri de restaurant • Cele mai indragite vinuri • Sticla de facut impresie maxima • Sticla de daruit • Cele mai raspandite zece mituri despre vin • Zece sfaturi capitale • Sa nu uitam strugurii • Jargonul vinului

Magazinele de vinuri si librariile au o multime de lucruri in comun. La fel cum unui librar ii poti spune ce gusturi si ce antipatii ai, iar el iti poate face cele mai potrivite recomandari, este o politica la fel de inteleapta sa ii dezvalui unui profesionist al vinului ce anume iti place si sa il rogi sa-ti propuna ceva potrivit, insa care sa fie mai aventuros, cu un raport calitate-pret mai favorabil sau mai bine facut. Supermarketurile pot avea putere de cumparare masiva, ceea ce e convenabil numai in privinta sortimentelor mai ieftine, iar in zilele noastre aceste magazine aleg prea rar vinurile pornind de la cali­tatea lor. De aceea este preferabil sa incurajam si sa sustinem independentii mai mici, cei carora le pasa cu adevarat si inteleg fiecare dintre sticlele pe care le pun in vanzare.

CE MANCARURI SE POTRIVESC CU CE VINURI ANUME. Exista cateva trucuri cand vreti sa alegeti o mancare potrivita pentru un vin anume:

• Daca vreti sa beti un vin rosu tanar, cu un continut ridicat de tanin, adica destul de darz, puteti sa-i do­moliti gustul, facandu-l mai placut, daca alegeti o mancare la randul ei „puternica“, spre exemplu carne rosie fripta sau o friptura. • Vinurile albe aromate, corpolente, cum sunt Riesling si Gewurztra­miner, chiar si cele cu mult fruct, se combina minunat cu mancaruri condimentate, si mai ales cu cele cu accent thailandez. • Daca doriti sa beti mai departe vin la desert, el trebuie sa fie mai dulce decat mancarea – altfel gustul lui va parea ingrozitor de acru si de subtire. In acest caz, sunt potrivite vinurile licoroase: PX/Pedro Ximenez, bogatele vinuri de Sauternes, Rutherglen Muscat din Australia sau un ruby porto matur. • Feriti-va de anghinare; insala cerul gurii si da vinului un gust metalic, prin urmare nu o serviti alaturi de vinuri scumpe.

ZECE MODURI DE A ALEGE STICLA POTRIVITA

  1. Evitati sticlele care au stat depozitate aproape de o sursa puternica de lumina (nu cumparati din vitrina magazinului) sau de caldura. Este posibil ca vinul sa-si fi pierdut aroma si prospetimea. 2. Cautati in mod special vinuri imbu­te­liate cat mai aproape de locul unde au crescut strugurii. Toate etichetele de vin trebuie sa precizeze adresa sau cel putin codul postal al celui care le-a imbuteliat, daca nu este unul si acelasi cu producatorul. Fiti precauti cu un vin, sa spunem, din Noua Zeelanda imbuteliat in Marea Britanie. Tot mai mult vin din in­treaga lume este transportat in vrac, fapt rational din punct de ve­dere ecologic in ce priveste vinurile ieftine, insa producatorii cu adevarat seriosi tin sa-si imbutelieze singuri vinurile. Pe vinurile frantuzesti, cautati Mis en Bouteille au Domaine/Chateau.3. Daca vinul a fost inchis cu un dop din material natural, alegeti o sticla care a stat orizontal, in asa fel incat dopul s-a mentinut umed si nu a lasat sa patrunda oxigenul. 4. Controlati nivelul de umplere la gat. Un spatiu mai mare de doi sau de trei centimetri deasupra nivelului lichidului dintr-o sticla tinuta vertical este de nedorit, fiind semn ca vinul ar fi fost in contact cu prea mult oxigen daunator. 5. In privinta vinurilor fine, poate fi extrem de greu de memorat cu exactitate ce an a fost cel mai bun si in ce regiune. Pentru a iesi din impas, se poate aplica Regula mea de Cinci: incepand din 1985, toate recoltele din ani divizibili la cinci [cu 5 sau 0 in coada] au fost de buna calitate. 6. Fiti precauti cu etichetele lipite pe spatele sticlei care intra in prea multe amanunte legate de arome si de mancarurile cu care se armonizeaza. Ar putea sugera un exces de marketing, nu neaparat onest. Personal, prefer detaliile despre cum a fost facut vinul. 7. Nu uitati sa luati smartphone-ul, astfel veti putea verifica evaluarile si parerile criticilor si ale altor pasionati ai vinului. 8. Adresati-va unor vanzatori de vin independenti, cereti-le sfatul. Daca sugestiile lor nu sunt valabile, cautati altii, pana veti fi multumit. 9. In cazul vinurilor albe ieftine si in special al celor rose, alegeti cea mai noua recolta disponibila. 10. Daca o sticla este in oferta speciala, intrebati de ce. Uneori, cauza este ca vinul se prezinta in conditie proasta sau este prea vechi.
  • ancis Robinson, preoteasa mondiala a vinului, este autoarea celebrelor volume "Oxford Companion to Wine" si "World Atlas of Wine

    si a rubricii de vin din Financial Times.

  • De patruzeci de ani scriu despre vin si in fiecare zi tot mai invat cate ceva nou. Intentionez in acest volum sa va impar­tasesc din experienta mea, concentrandu-ma pe ceea ce este cu adevarat important, din dorinta de a va transforma, in doar 24 de ore, in autentici experti in vin.

    Jancis Robinson, British Icon of Wine

Detalii

Categorie
Dictionare si enciclopedii
Medicina
Timp liber / Gastronomie
Timp liber / Hobby
Autor
Jancis Robinson
Traducator
Mihai Moroiu
Editura
Baroque Books & Arts
Anul publicării
2016
Copertă
Brosata
Dimensiuni
135x210 mm
Pagini
160
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Jancis Robinson