Scrieri 2. Iacob și îngerul. Ispita binelui

Teodor Baconschi · 2021
de la 40.00 Lei · 3 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (1)

Istoricul prețului

Descriere

Staruitoare pledoarie pentru edificarea unei civilizatii a cartii si a cuvantului intemeietor, volumul de fata aprofundeaza un mozaic tematic articulat in jurul marilor provocari adresate intelectualitatii la inceputul noului mileniu, intr-un rastimp prielnic pentru recuperarea simbolismului religios, a unor norme morale de sorginte crestina si a structurilor antropologice definitorii pentru o societate care se intemeiaza pe constiinta sacrului. Reliefand imperativul afirmarii unei noi retorici in dialogul ecumenic, dar si al descoperirii unor formule de reconciliere intre spatiul ecleziastic si cel institutional, Teodor Baconschi initiaza o pasionanta dezbatere, structurata intr-un impresionant corpus de eseuri, studii de caz, marturisiri de credinta, consemnari diplomatice, recenzii si portrete esentiale pentru o stilistica a modelelor culturale contemporane. In filigran, rafinamentul argumentatiei se conjuga cu subtile reflectii asupra evenimentelor majore inscrise pe agenda ecumenica a epocii, configurand o adevarata estetica a sperantei, intr-o lume care se confrunta tot mai mult cu pericolul secularizarii accentuate.

Teodor Baconschi este diplomat si scriitor. Dupa sustinerea tezei de doctorat la Universitatea Paris IV – Sorbonne (magna cum laude, 1994), urmeaza studii postdoctorale la New Europe College, din Bucuresti (1996). A fost, succesiv, reprezentantul Romaniei la Sfantul Scaun, in Portugalia si Franta. Din 2006 detine gradul diplomatic de ambasador. Intre decembrie 2010 si ianuarie 2012 a exercitat mandatul de ministru de Externe al Romaniei. S-a remarcat, printre altele, in realizarea vizitei Papei Ioan Paul al II lea in Romania (1999), in dezvoltarea parteneriatului strategic romano-francez si in semnarea, la Washington, a Acordului interguvernamental privind scutul antiracheta (2011). A primit numeroase distinctii internationale (printre care Legiunea de Onoare, in grad de comandor). Este specialist in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor, dar scrierile sale exploreaza o varietate de domenii si problematici: teologie, istoria ideilor, hermeneutica religioasa, mitologie, filosofia culturii, evolutia marilor curente de gandire. A publicat peste 20 de volume de reflectie crestina si eseistica de larga respiratie culturala, precum si numeroase studii si articole aparute in reviste prestigioase. Este membru al Asociatiei Internationale de Studii Patristice de la Paris si al Uniunii Scriitorilor din Romania.

  • Metafora nocturna a cunoasterii lui Dumnezeu, Iacob si ingerul ar vrea sa celebreze Cuvantul mai presus de marginirile rostirii. Am reunit aici 45 de eseuri, dispuse in cinci sectiuni. Prima – Homo symbolicus – include zece repere dintr o posibila antropologie a sacrului. A doua – Christianus sum – este o profesiune de credinta formulata modest, in orizontul exemplaritatii ortodoxe. Urmatoarea – Imperium et sacerdotium – grupeaza texte privind relatia dintre Biserica si Stat, precum si dialogul nostru cu Occidentul. A patra sectiune – Perversio rerum ordine – abordeaza patologia modernitatii, in timp ce ultima – numita Mundus imaginalis – propune cateva incursiuni in geografia spirituala a crestinismului.

    Iacob si ingerul

  • Desi Iisus Hristos S-a nascut intr-o iesle, religia pe care a intemeiat-o a primit dintru inceput un apasat caracter urban. Recunosc existenta legitima a unui crestinism «cosmic», adaptat realitatilor rurale. Dar aceasta recunoastere nu mi creeaza senzatia ca a fi crestin la oras, in pragul celui de-al III-lea mileniu, e totuna cu a perpetua o mentalitate arhaica. Iata de ce eseurile mele pledeaza pentru ceea ce numesc urbanitatea credintei: ele sunt scrise de cineva care a trait mai multi ani in Occidentul «secularizat», continuand sa se simta fiu al Bisericii Ortodoxe si subiect al unei postmodernitati stimulante.

    Ispita binelui

Detalii

Categorie
Biografii, memorii, jurnale
Autor
Teodor Baconschi
Editura
Spandugino
Anul publicării
2021
Limbă
Romana
Copertă
Cartonată
Dimensiuni
100x170 mm
Pagini
672
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Teodor Baconschi