Anatomia fermei. Curiozitatile vietii la tara

Julia Rothman · 2022
71.00 Lei · 1 ofertă
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Istoricul prețului

Descriere

O fascinanta incursiune intr-un spatiu aparent familiar, punand intr-o lumina noua viata si practicile rurale, pentru a le dezvalui frumusetea, rigoarea si complexitatea.

Pentru unii ramane in continuare un mister, in timp ce pentru altii e un stil de viata; pentru unii e rememorarea contextului idilic al copilariei la bunici, in timp ce pentru altii se insaileaza ca secvente surprinse la televizor; pentru unii e vesnicie si viata fara ceas, in timp ce pentru altii e incremenire si retrograd. Complexa, neostoita si neatarnata, viata traita la tara este deopotriva coplesitoare si sursa de inspiratie. Asa se face ca si autoarea Julia Rothman, prin intermediul cartii "Anatomia fermei. Curiozitatile vietii la tara", ne prezinta o fabuloasa incursiune in peisajul rural american oferindu-ne, totodata, o perspectiva noua asupra unei lumi pe care credeam ca o cunoastem deja. In fond, aceasta este si premisa de la care pleaca autoarea, mentionand-o in introducerea cartii -fascinatia pentru lumea coagulata in jurul fermei din micutul oras Tabor, Iowa: hambarul, lanul de porumb, animalele ori frumusetea cerului instelat. Insa, punerea in pagina a tuturor detaliilor se dovedeste a fi mai mult decat o simpla munca de documentare despre cum e sa traiesti din roadele pamantului, aducand un plus de intelegere asupra dinamicii vietii omului angrenat in ciclicitatea naturii. Mai mult decat atat, abordarea Juliei Rothman devine sinonima si dorintei de a aduce idealurile si traditiile stravechi atat in viata personala, cat si in cea a fiecarui cititor.

Cartea Anatomia fermei este structurata in sapte capitole: • Pregatirea solului • Hambarul • Masini agricole • Plantarea semintelor • Cum deosebim oile de capre? • Mancaruri si bauturi din zona rurala • Torsul lanii.

Dar atat din enuntarea acestor titluri, si mai ales din lectura continutului lor, putem deduce cu usurinta ca demersul autoarei nu este unul linear si pur descriptiv, ci reprezinta o sondare a subiectului din perspectiva pluridisciplinara. Astfel, fiecare sectiune reuneste informatii din domenii precum: agricultura, meteorologie, botanica, zootehnie, gastronomie sau manufactura. Spre exemplu, in capitolul dedicat masinilor agricole, Julia Rothman prezinta tractorul si componentele lui, explica modul in care se ara un teren agricol sau detaliaza procedura procurarii lemnelor pentru foc, de la doborarea copacilor pana la stivuirea bucatilor obtinute. In cel de-al cincilea capitol, sunt indicate partile anatomice ale cocosului, ale unei bovine sau ale unei capre, sunt consemnate diverse rase de bovine, de capre, de porci sau de oi si ni se dezvaluie trucuri pentru a recunoaste un ou proaspat, pentru a face cateva tipuri de noduri sau pentru a mulge o vaca.

Desi se concentreaza pe spatiul nord-american, interesul pentru cartea "Anatomia fermei", scrisa de Julia Rothman, transgreseaza cu brio granita, intrucat aceasta devine o enciclopedie de cultura generala, indiferent de apartenenta geografica a cititorului. Explicatiile furnizate sunt percutante si usor de receptat, iar imaginea de ansamblu este completata de ilustratii elocvente, reprezentate in mod realist. Din acest punct de vedere, "Anatomia fermei" reuseste sa suscite atat curiozitatea celui strain de viata si de practicile derulate in spatiul rural, cat si a celui care credea ca le stie pe toate.

Detalii

Autor
Julia Rothman
Traducator
Diana Dorobantu
Editura
Signatura
Anul publicării
2022
Copertă
Brosata
Dimensiuni
230x165 mm
Pagini
224
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Julia Rothman