Carmen Sylva o artista pe tron

Dan-Silviu Boerescu · 2018
18.99 Lei · 3 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (2)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Prima Regina a Romaniei moderne, Elisabeta, a fost o demna purtatoare de coroana, sub a carei infatisare austera se ascundea, in fapt, un suflet de poet. De altfel, istoria o va retine mai degraba sub pseudonimul sau literar decat sub augusta titulatura princiara! Dar, dincolo de preocuparile pentru penita si acuarele, in inima Reginei a fost intotdeauna o mare tristete. Si-a pierdut unicul copil, o fetita, rapusa timpuriu de una din bolile copilariei, pentru care, in acea vreme nu exista vreun antidot. Apoi, s-a atasat de Elena Vacarescu, dar s-a vazut deposedata brutal si de fiica sa adoptiva, pe care Guvernul si Regele au izgonit-o din tara pe considerente dinastice si constitutionale. Nepotul lui Carol, Principele Mostenitor Ferdinand, se indragostise de fata, insa legea tarii nu-i permitea sa o ia de nevasta. Situatia a condus la o mare raceala si, apoi, la o instrainare de propriul ei sot incoronat, dupa care a urmat chiar un exil neoficial. Impacarea cu sine si cu propriul sot a venit, totusi, in cele din urma, atunci cand batranetea numai senina nu-i putea fi din cauza contextului international intunecat, grevat de norii amenintatori ai razboiului care se apropia inexorabil… Personaj atipic pentru peisajul dinastic european al epocii sale, Regina Elisabeta a facut de toate, inclusiv reclame pentru o masina de scrisa si o marca de tigarete, ceea ce reaminteste, peste timp, doua dintre marile sale pasiuni: literatura si… fumatul!

COLECTIA REGALA (11 VOLUME)

Istoria moderna a Romaniei (1866-1947 si, in fapt, pana in prezent) este imposibil de inteles fara analiza istoriei Casei Regale a Romaniei, ale carei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac si jumatate al Principatelor, Regatului si – vai! - Republicii Populare/Socialiste sau, revenind in valtoarea clipei, al unei Romanii fara de noima si identitate precisa, parca mereu pierduta in caruselul european si mondial.

Fara contributia novatoare a Casei Regale nu se stie cand si cum Romania ar fi putut trece din feudalismul intarziat direct in epoca moderna, cum fara actiunile inspirate si deciziile intelepte luate (uneori, contra inimii si a glasului sangelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria) niciodata nu s-ar fi putut infaptui, la 1 Decembrie 1918, unica Romanie Mare.

Recunoscand rolul istoric jucat de cele cinci generatii ale Familiei Regale a Romaniei, nu putem sa le negam acestora nici calitatea de oameni ai timpului lor (…nu doar ai eternitatii!), de fiinte investite nu doar cu prerogativele dinastice ci si cu atributele lor pur umane, care au creionat si personalitatile puternice ale unor fiinte adesea patimase si chiar contradictorii, pe care nu ne-am propus sa le idealizam in vreun fel. Din amalgamul de trasaturi, uneori destul de greu de armonizat, au reiesit figuri luminoase, fascinante si, in ciuda locurilor comune livresti, absolut surprinzatoare. Va invitam sa le devoalam impreuna in filele (pe care unii le-ar putea considera, pripit, iconoclaste) ale cartilor din Colectia REGALA!

  • Regina, scriitoare, mecena si binefacatoarea tuturor oropsitilor, dar o mama profund nefericita
  • Secretele unui mariaj de aproape o jumatate de secol. Episodul Elena Vacarescu si exilul
  • Altfel de iubire – rara prietenie cu Pierre Loti
  • Epilog la malul marii

Detalii

Categorie
Stiinte umaniste / Istorie / Istoria romanilor
Autor
Dan-Silviu Boerescu
Editura
Integral
Anul publicării
2018
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
200x130 mm
Pagini
144
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Dan-Silviu Boerescu